Från grund till tak
Husbyggarkurs ger dig kunskaper om hur ett hus byggs från grund till tak. Du lär dig förstå material, hur en konstruktion fungerar, hur lagar och regler som styr byggnation skall tillämpas.
Lär dig praktiska färdigheter och förberedande kunskaper för en framtid som husbyggare. Praktik på husfabrik, träteknikföretag, finsnickeri, små eller stora byggföretag öppnar möjligheter till arbete i en bransch med ett ständigt behov av kompetent personal.
För dig som
- vill ha ett praktiskt framtidsyrke
- vill komma närmare din egen byggdröm
- är intresserad av snickeri och byggnadsteknik
- uppskattar både traditionella och moderna tekniker
- vill studera och praktisera på heltid
- vill genomföra en grundutbildning godkänd av Byggbranschens yrkesnämnd (BYN)
Godkänd utbildningsgivare
Ditt första steg till ett yrkesbevis.
Husbyggarkursen är en godkänd utbildning av Byggbranschens yrkesnämnd (BYN). Det innebär att godkänt resultat på kursen räkas som din grundutbildning, och blir ditt första steg mot ett yrkesbevis.
Steget fter grundutbildningen kallas kvalificeringstid, under denna tid arbetar du som lärling på ett företag med lärlingslön enligt avtal. Efter kvalificeringstiden kan du ansöka om yrkesbevis och söka anställning med full lön. Se mer information på byggdinframtid.se
Byggbranschens yrkesnämnd (BYN) arbetar för att det ska finnas välutbildade och kompetenta yrkesarbetare, som kan utvecklas och anta framtidens utmaningar. Genom att samverka med skolor och företag verkar BYN för en grundutbildning som i tillsammans med kvalificeringstid i företag ger dig de kunskaper och färdigheter som krävs i branschen.
Kursfakta
Kurstyp: Profilkurs
Studietakt: 100%, på plats
Längd: 1 år.
Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år. Du behöver inte ha färdigt gymnasium eller arbetslivserfarenhet för att söka men det är meriterande.
Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur. 2 000 kr för förbrukningsmaterial under läsåret. Resekostnader på ca 500 kr för studieresor. Kostnader kan tillkomma för dina egna verktyg och skyddskläder, mellan ca 2 000 – 6 000 kr. Mer info om kostnader
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Internat: Ja
Kurstid: tis 19 aug 2025 – ons 3 juni 2026
Mer info om läsårstider
Närhet till branschen
Husbyggarkursen är en utbildning som ger dig både praktiska färdigheter och kunskaper inför yrkeslivet. Kursen är praktiskt inriktad, du skall lära dig hantverket att bygga hus, förstå material, verktyg och förutsättningarna för byggnation. Undervisningen kompletteras studiebesök i närområdet.
Vi samverkar med husfabrikörer, träteknikföretag och inredningssnickerier vilket öppnar möjligheter för dig till arbete. Det här är kursen för dig som vill erövra kunskap och omsätta den i arbetslivet men också för dina egna byggprojekt. Ditt eget engagemang i att tillgodogöra dig kunskap, visa prov på utveckling och ta vara på möjligheten att pröva på arbetet i praktikperioderna öppnar möjligheter för att landa i ett framtidsyrke.
Bygge på plats
Mer info om kursen
Kursmoment
Praktik
Praktikperioder ute på arbetsplatser på sammanlagt ca fem veckor. Du får en inblick i det dagliga arbetet och möjligheter att skapa kontakter med företagen som efterfrågar personal.
Lagar och bestämmelser inom yrkesområdet
Du lär dig om lagar och bestämmelser inom yrkesområdet samt får kunskaper om hur man söker information om aktuella regelverk.
Timra hus
Du kommer få möjlighet att utveckla förmågan att hantera timmer från stock till byggnad.
Projektering och Byggarbetsplatsen
Du lär om dig de olika stegen inför ett byggprojekt såsom arkitektur, beräkning, planering och anskaffande av bygghandlingar. Du lär dig att förbereda byggarbetsplatsen, kontrollera och fuktsäkra läget.
Stomsystem och Bjälklag
Du får konstruera hållbara stommar och träbjälklag. Du bygger ihop och monterar ytterväggar och innerväggar med öppningar för fönster och dörrar enligt konstruktionsritning.
Materialhantering och återbruk
Du får en materialkännedom samt hur spill källsorteras och du håller en effektiv ordning på arbetsplatsen. Du får också se hur byggmaterial kan återanvändas.
Inredningssnickeri
Du får möjlighet att fördjupa dig i att arbeta med inredningssnickeri. Vi gör det i samarbete med en snickerifabrik.
Byggnationsprojekt
Skarpa byggprojekt som genomförs både på skolan och ute hos beställare. Dessa ger tillfällen att se hela byggprocessen samt hur man för dialog med beställare.
Husbyggnad
Du får vara en del av en husbyggnadsprocess för att utveckla grundläggande kunskaper om byggnadskonstruktioner och de utförandekrav som gäller för nybyggnation, renovering samt om- och tillbyggnad.
Ritning och konstruktion
Du lär dig läsa och förstå ritningar och konstruktionsbeskrivningar för de olika branschområdena träteknik och husbyggnation.
Grundläggning
Du får träna på att forma och armera platta på mark. Hur du undersöker den underliggande marken och väljer olika grundläggningsmetoder, så som plintgrund, krypgrund, källare och platta på mark.
Tak
Du bygger upp och lägger olika slags tak, så som papp, plåt och takpannor.
Maskiner, verktyg, och säkerhet
Du får hantera en de vanligaste maskinerna och verktygen på ett säkert sätt. Du får även en introduktion till ergonomi och arbetsmiljö.
Studiebesök
Under året åker vi ut till sågverk, husfabriker, inredningssnickerier och andra byggprojekt i olika faser för att få ytterligare inblick i branschen.
Studietakt och schema
Kursen är på heltid vilket innebär ca 30 lektioner i veckan med schemalagd undervisning. Kursen ges på plats på Hjälmared, strax söder om Alingsås.
Timmringskurs
Ansökan
Alla som fyllt 18 är välkomna att söka Husbyggarkursen. Du behöver inte ha färdigt gymnasium eller arbetslivserfarenhet för att söka, men det är meriterande.
Frågor?
Hör gärna av dig till:
Johan Gustavsson
Telefon 0322-64 40 00
Larsa Andersson
Ansökan stängd
Ansökan har stängt för detta läsår.
Ansökan för läsåret 2025-2026 öppnar 13 januari.
Du är alltid välkommen med dina frågor om våra kurser.
Kombinationskurser
Du har även möjlighet att kombinera denna kurs med någon av följande kombinationskurser.
Vill du bli en superhjälte?
En eftermiddag i veckan träffar du proffsen som ger dig en grund i brandmannayrkets innehåll.
En annorlunda bibelskola
En bibelskola där ditt vardagsliv är utgångspunkt för sökandet efter Gud.
Mer om Hjälmared
Att studera på Hjälmared
Tillval
Du kan ha möjlighet att lägga till kreativa ämnen som nybörjargitarr, kör, samt bild och hantverk. Ett annat populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.
Internat och Externat
Du kan välja att bo på Hjälmareds internat tillsammans med 80 studerande från alla våra kurser eller att pendla dagligen till skolan.
Styrdokument
Som skola har vi en rad olika policydokument som leder vår verksamhet och är bra för dig som studerar att känna till.
Gemensamma aktiviteter
Vi har flera aktiviteter som är gemensamt för alla, så som temadagar och friluftsdagar. Det skapar mötesplatser och stärker känslan av att hela skolan är en stor gemenskap.
Kostnader och Studiemedel
All undervisning är kostnadsfri och du kan söka studiemedel från CSN. Du betalar en avgift för material, viss utrustning, mat och boende. Du betalar även för dina egna läroböcker.