Allmän kurs med IT-profil är för dig som vill arbeta som nätverkstekniker, supporttekniker, utvecklare, eller något inom den mångfald av yrken som finns inom IT.
För dig som vill
- Jobba inom IT
- Är intresserad av datorer, programmering, teknisk service och support
- Slutföra dina studier på gymnasienivå
- Få behörigheter i gymnasiegemensamma ämnen (kärnämnen)
- Studera på heltid
IT är ett område som spänner sig från teknik och programmering till projektledning och utveckling. Eftersom det är en så integrerad del av vårt samhälle hittar du jobben hos nästan alla arbetsgivare och arbetsplatser.
Allmän kurs IT-profil är en förberedande utbildning som ger dig både högskolebehörighet och förberedande kunskaper inom IT för fortsatta studier eller yrkesliv. Utbildningen sker i samarbete med Högskolan i Borås. Undervisningen kompletteras med besök av aktiva yrkesutövare samt studiebesök i närområdet.
Kursfakta
Kurstyp: Behörighetsgivande kurs
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Antagningsvillkor: Fyllt 18 år och saknar fullständig gymnasiekompetens.
Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur. Mer info om kostnader
Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)
Internat: Ja
Kurstid:
16 aug 2022 - 31 maj 2023
läs mer om läsårstider
Ansök idag
Vi behandlar alla ansökningar löpande i mån av plats på kursen.
Du skickar in din ansökan online via Schoolsoft. Där får du skapa en inloggning, fylla i dina uppgifter, ladda upp nödvändiga dokument och sedan se när du blir antagen.
Mer info om kursen
Profilämnen
- Grundläggande datorarkitektur: grundläggande hårdvara och orientering i operativsystem
- Introduktion till nätverksprotokoll (TCP/IP)
- Grundläggande webbutveckling
- Grundläggande scriptprogrammering
- Introduktion till virtualisering och servermiljö
- Datasäkerhet
- Vidare studier och arbetsliv
Studietakt och schema
Profilen läser du under sex lektioner per vecka. Dina andra lektioner utgörs av allmänna behörighetsgivande ämnen eller tillvalsämnen. Läs mer om det under Allmän kurs nivå 3.
Att studera på heltid innebär att ha minst 30 lektioner i veckan. På IT-profil har du 18 lektioner med allmänna behörighetsgivande ämnen, resten fyller du på med tillval, vissa av dem är behörighetsgivande.
Utbildningen ges på plats på Hjälmared, strax söder om Alingsås.
Praktik under vårterminen
Under vårterminen får du göra praktik en dag i veckan som en del av IT-profilsämnet. Målet är att du ska få se mer av bredden i IT-branschen samt få fler konkreta erfarenheter inför vidare arbetsliv. Du söker din praktikplats själv under höstenterminen.
Nytt för i år: Live-streaming
Under vårterminen 2022 kan du som studerar på Grafisk design • Video • Webb eller IT-profil välja till kursen Live-streaming.
Kursen ger dig relevant kunskap om live-streaming och du får till helhetstänket kring bild, ljud och miljö för att sända webbseminarier, föreläsningar, tävlingar, konferenser. Du tränar på skarpa events på skolan i vår live-streamingstudio.
Lär dig:
- om utrustningen och hur du kopplar på rätt sätt
- använda programvaror för livesändning
- hur du får ut livesändningen på relevanta plattformar
Omdöme och behörighet
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. När du avslutar dina studier på Allmän kurs kan du få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet tillsammans med behörighetsintyg ger dig möjlighet att söka till högskola och universitet genom folkhögskolekvoten.






Jag har alltid haft ett stort teknikintresse, så IT-Profil kändes som ett givet val. Vi får en inblick i hur det är att jobba med webbdesign och även hur man bygger ihop en fungerande dator från grunden. Vi får också se hur man programmerar och hur IT-säkerhet funkar. Klassen är jättebra och har en bra gemenskap.
Ivan-Philippe
Ansökan
Du som har fyllt 18 år är välkommen att ansöka. För placering i rätt årskurs tas särskild hänsyn till tidigare studier och arbetslivserfarenhet. Två år på allmän kurs på folkhögskola eller på gymnasium ger dig behörighet att söka profilen.
Frågor?
Hör gärna av dig till:

Hanna Källberg

David Larsson Back
Telefon 0322-64 40 00
E-post david.larsson@hjalmared.se
Ansök idag
Vi behandlar alla ansökningar löpande i mån av plats på kursen.
Du skickar in din ansökan online via Schoolsoft. Där får du skapa en inloggning, fylla i dina uppgifter, ladda upp nödvändiga dokument och sedan se när du blir antagen.
Mer om Hjälmared
Att studera på Hjälmared
Tillval
Du kan ha möjlighet att lägga till kreativa ämnen som drama, kör, samt bild och hantverk. Ett populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.
Internat och Externat
Du kan välja att bo på Hjälmareds internat tillsammans med 80 studerande från alla våra kurser eller att pendla dagligen till skolan.
Styrdokument
Som skola har vi en rad olika policydokument som leder vår verksamhet och är bra för dig som studerar att känna till.
Gemensamma aktiviteter
Vi har flera aktiviteter som är gemensamt för alla, så som temadagar och friluftsdagar. Det skapar mötesplatser och stärker känslan av att hela skolan är en stor gemenskap.
Kostnader och Studiemedel
All undervisning är kostnadsfri och du kan söka studiemedel från CSN. Du betalar en avgift för material, viss utrustning, mat och boende. Du betalar även för dina egna läroböcker.