Allmän kurs är för dig som vill läsa vidare på universitet eller högskola men behöver komplettera dina betyg. En förutsättning är att du ska ha fyllt 18 år (eller ska fylla 18 år det år du börjar).
Kursfakta
Kurstyp: Behörighetsgivande kurs
Studietakt: 100%
Längd: 1-3 år Beroende på tidigare utbildningsbakgrund.
Antagningsvillkor: Du har fyllt 18 år och saknar fullständig gymnasiekompetens.
Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur. Mer info om kostnader
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)
Internat: Ja
Kurstid:17 aug 2020 - 28 maj 2021
läs mer om läsårstider
Vi utgår från dig och dina kunskaper
Vi utgår från dig och dina kunskaper när vi placerar in dig i studiegrupperna Nivå 1-Inblick, Nivå 2 – Mål och Drömmar eller nivå 3 – Det avslutande året. Du kommer att studera på heltid tillsammans med din klass. Eftersom skolan är liten och grupperna små, har dina lärare möjlighet att möta dig utifrån dina förutsättningar, din bakgrund och dina behov. Här är engagemanget stort och hos oss blir du sedd. Efter avslutade godkända studier får du ett samlat studieomdöme (sju halvstegsnivåer i skalan 1-4) och kan söka dig vidare till högskola eller universitet i folkhögskolekvoten.
Nivå 1 – Inblick studerar i lugnare tempo och det finns tillgång till viss resurs. I nästa steg, Nivå 2 – Mål och Drömmar och Nivå 3 – Det avslutande året, kan du läsa in behörighet, grundläggande och särskild behörighet. I ämnena engelska, svenska och matematik har vi nivågrupperingar för att du ska få bästa möjliga hjälp i dina studier.
Välj profil på Nivå 3
På Nivå 3 kan du välja att studera med en viss profil. Förutom de behörighetsgivande ämnen du läser ger varje profil en ytterligare inriktning och möjlighet att utvecklas. Vi har profilerna:
Omdöme och behörighet
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. När du avslutar dina studier på Allmän kurs kan du få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet tillsammans med behörighetsintyg ger dig möjlighet att söka till högskola och universitet genom folkhögskolekvoten.
Läs mer om omdöme och behörighet
Tillval
Du kan välja bland kreativa ämnen som Drama, Kör samt Bild och Hantverk. Det finns även tillval för dig som vill stärka dina kunskaper i matematik och språk. Ett populärt tillvalsämne är Hälsa & Motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.