Idag startar årets upplaga av konfirmationslägret på Hjälmared. Genom att utnyttja lokalerna och möjligheterna att vara ute så att det går att hålla avstånd finns det goda möjligheter att anpassa lägret enligt myndigheternas rekommendationer.
När omställningarna för att hantera pandemin var som intensivast kom även frågan om vi kan ha ett konfirmationsläger. Frågan har bearbetats med omsorg för att konfirmationslägret inte ska innebära onödiga risker för smittspridning.
– Att vara med om ett sådant läger och konfirmera sig är något som sker en gång i livet, berättar rektor Mikael Lindgren. Det skulle få stora konsekvenser för dessa ungdomar om de gick miste om denna upplevelse.
Syftet med att Hjälmared köptes en gång i tiden var just att få vara en plats för ungdomar och sedan 1952 har det varit konformationsläger här, vilket gör det till den långvarigaste kursen på Hjälmared.
– När Folkhälsomyndigheten gav sitt besked och uppmuntran att inte ställa in aktiviteter för barn och unga under sommaren bekräftades vår intention och bedömning att vi kan genomföra konfirmationslägret, fortsätter Mikael Lindgren. Tack vare området, våra ytor och lokaler, har vi kunnat anpassa lägret för att respektera det känsliga läget.
Flera anpassningar har det också blivit. För att vara mycket noggrannare med avstånd och hygien har många rutiner ändrats och tydliga handlingsplaner har förberetts utifall att något händer.
– Det innebär till exempel att måltiderna blir uppdelade, berättar Linn Hugosson som ansvarar för skolans lägerverksamhet. När alla behöver samlas så utnyttjar vi lokalerna och möjligheterna att vara ute så att det går att hålla avstånd.
Linn poängterar att lägret i år inte kommer att ta emot några besök, vare sig från familj eller andra. Det blir inte heller något offentligt midsommarfirande på Hjälmared.
– Självklart blir det ett annorlunda läger, för vi har behövt ifrågasätta och ompröva i stort sett allt, säger lägerchef Lisa Olausson. Det är mycket som vi har gjort av rutin som vi nu fått ta bort eller hitta andra sätt att göra det på. Samtidigt ser vi redan nu att vissa ändringar kommer vi vilja ha kvar framöver. Till exempel kan andakterna bli bättre av vara i mindre grupper.
En tydlig förändring kan ses i aulan där stolarna inte längre står i rader utan med väl utmätt avstånd åt alla sidor. En annan kännbar skillnad blir att själva konfirmationsgudstjänsten blir uppdelad, för att inte samla för många samtidigt.
– Det brukar uppskattas om att kunna avsluta lägret tillsammans, berättar Lisa. Samtidigt kan detta innebära att det rent praktiskt blir smidigare för familjerna.
Under ledning av lägerchef Lisa Olauson och prästerna Sebastian Holmgren och Johan Norén, börjar alltså nu ett konfirmationsläger. Även om det inte blir som vanligt blir det fyra intensiva veckor fyllda med undervisning, andakter, aktiviteter och inte minst mycket gemenskap.