Hälsocoach

Kostrådgivare – Personlig tränare – Massör

Vi studerar hälsocoaching, hälsopedagogik, kost- och träningsrådgivning och arbetar utifrån Aaron Antonovskys hälsoteori kring ”känslan av sammanhang”. Vi fokuserar på att coacha, leda och motivera till en hälsosam och hållbar livsstil. Under denna ettåriga utbildning får du praktiska verktyg blandat med teori från utbildningens alla delar.

Undervisningen bedrivs i ett samspel mellan teori och praktik. Vi använder oss av varierande arbetsformer såsom föreläsningar, diskussioner, grupp- och enskilda arbeten, ledarövningar och studiebesök. Ett hälsoprojekt läggs in på vårterminen.

Sista ansökningsdag

OBS! Du kan fortfarande skicka in din ansökan.

Antagning sker löpande fram till skolstart, i mån av plats på kursen. 

petra-mangoldAtt jag vågade följa min dröm och flytta hit ner till Hjälmared ett år för att gå utbildningen till Hälsocoach har jag aldrig ångrat en sekund!  Jag hade väldigt höga förväntningar både på skolan och utbildningen, och de har verkligen infriats. Jag har lärt känna mig själv bättre, både mentalt och fysiskt. Och jag tror ärligt talat att det här året kommer att vara avgörande för hur jag väljer att leva och må i resten av mitt liv. Med mig hem tar jag även många nya kunskaper för att vägleda andra människor till att uppnå en bättre hälsa.

Petra Mangold

Kursfakta

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Antagningsvillkor: Grundläggande gymnasiekompetens. Arbetslivserfarenhet är meriterande.

Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur och specialmaterial.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 – 29 maj 2020

Ämnen

 • Hälsopedagogik

  Vi reflekterar kring vad vi menar med hälsa, läser förändringsteorier, självkänsla, självförtroende och gör praktiska övningar för att stärka oss själva och få redskap till våra kunder. Vi startar grupper enligt en samtalsmodell för att träna närvaro i samtalet, lyssnande och att lära sig ställa coachande frågor.

 • Samtalsmetodik & coaching

  Praktisk och teoretisk genomgång av olika verktyg som används inom motiverande samtal, Motivating Interviewing, som är en evidensbaserad coachmetod som används inom många olika brancher. Vi arbetar med det coachande samtalet, både för individuell coaching och för olika typer av grupper.

 • Näringslära & Matkreation

  Teoretisk grundkunskap i näringslära och en praktisk del där vi lagar mat och njuter av det tillagade. Vi jobbar med kosten utifrån hållbar miljö, prestation och hälsa. Ger tillsammans med ämnet samtalsmetodik kostrådgivarkompetens.

 • Idrott & Träningslära

  Ämnet innehåller instruktör- och styrketräningsutbildning och träningsrådgivning för PT. Här ingår även Naturetraining, idrottsledarpraktik samt prova-på aktiviteter inom flera träningsformer.

 • Anatomi & Fysiologi

  Vi studerar kroppen från cell till organnivå, skelettets anatomi, musklernas ursprung, fäste och funktion, träning och stretch av varje muskelgrupp, vilket är en förutsättning för certifiering som massör och PT.

 • Presentationsteknik

  Som tränare eller förespråkare av en sund livsstil krävs att man kan ”tala för varan”. Vi lär oss strukturera föredrag, hantera olika digitala hjälpmedel, använda kroppsspråk, retorik och röstteknik

 • Ledarskap

  Vi utvecklar vårt ledarskap i grupp från idé till handling. Vi lär oss coacha gruppen framåt med hjälp av pedagogiska verktyg och motivationsnycklar.

 • Psykologi

  Du lär dig vad som påverkar människors beteenden och motivation, mindset, samt gränssättning, kroppsspråk och krishantering. Kursen sammanfaller med coachingssamtalen och ger tid till reflektion kring hur samtalen tar form.

 • Klassisk massage

  Du lär dig när, var och hur du masserar. Du lär dig grundgrepp och specialgrepp från svensk klassisk massage. Massageträning pågår större delen av året och avslutas med en massagerapport.

 • Entreprenörsskap & Affärsutveckling

  Du lär dig Buisness Model Canvas, en tydlig modell för att utveckla en idé till ett företag.

Specifika delmoment

 • Testledarutbildning
 • Gruppträningsinstruktör
 • Träningsrådgivning – kondition, styrka och rörlighet
 • Massagekurs
 • Hjärt-lungräddningskurs
 • Idrottsskadekurs och tejpkurs
 • Fjälledarutbildning – valbar under temavecka på våren

Kursens mål är att

 • arbeta med hälsofrågor på individ- och gruppnivå utifrån ett hållbart perspektiv.
 • ge teoretisk kunskap och praktiska metoder inom coachning, kost och träning. 
 • ge dig möjlighet att växa som person tillsammans med andra

Certifierad Personlig tränare, kostrådgivare och massör

Efter avslutad kurs kan du av Branschrådet för Hälsa bli certifierad som personlig tränare (PT) eller certifierad kostrådgivare. Med en veckas tilläggskurs kan du även bli certifierad massör. Efter läsåret söker du en tredje termin på distans augusti-december, med 5 fysiska träffar. Kursen motsvarar studier på 25%.

Kursen är godkänd av Branschrådet för Hälsa i samarbete med Kroppsterapeuternas yrkesförbund. Läs mer om Branschrådet för Hälsa.

Branschradet-for-halsa-logo-LN

Tillval

Du kan välja bland kreativa ämnen som drama, kör, samt bild och hantverk. Det finns även tillval för dig som vill stärka dina kunskaper i matematik och språk. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan. 

Läs mer om vilka tillval som finns

 

Ansökan

Alla som fyllt 18 är välkomna att söka, men vi ser gärna att du har genomförda gymnasiestudier. Arbetslivserfarenhet är meriterande. Ett antal sökanden kallas till intervju, datum kommer senare.

Tillsammans med ansökningsblanketten behöver du skicka ett personligt brev där du besvarar frågorna i ansökan.

Följ oss på facebook

Se även vår kurs

Äventyrscoach

Ledare inom friskvård, äventyr och friluftsliv

Vill du utveckla ditt ledarskap? Uppleva äventyr? Bli PT och guida till rätt träningsform? Vara gruppledare i friskvårdsaktivitet? Eller längtar du upp på fjället som friluftsguide? Då kan utbildningen Äventyrscoach vara något för dig.

image_print

Frågor?

Hör gärna av dig till:

Alfridsson

Johanna Alfridsson