Äventyrscoach

Ledarskap – Kostrådgivare – Personlig tränare – Massör

2018-04_ac_jacob_JLDen här utbildningen har varigt den bredaste, mest lärorika och roligaste jag har gjort! Man har haft möjlighet att få prova på massa olika aktiviteter och utmana sig själv på många vis. Att bo på internatet har gjort att man fått många nya vänner och haft mycket trevligt umgänge.Jacob

Äventyr och friluftsliv ger kunskap och erfarenhet

Vår utbildning Äventyrscoach riktar sig till dig som vill utveckla din ledarskapsförmåga och i framtiden jobba som till exempel personlig tränare, friluftsguide, massör eller ledare för andra äventyrs- eller friskvårdsaktiviteter. Förutom att prova på många olika aktiviteter så studerar vi kroppens delar och funktioner kopplat till träning, massage och idrottsskador. Vi går igenom teori kring kost och näring för vardag, träning och friluftsliv samt provar olika träningsformer.

I vårt upplägg finns både teori och många praktiska övningar med syfte att ge dig trygghet i din ledarroll, kunskap om gruppsamverkan och erfarenhet från att till exempel hålla föreläsning för en grupp. Tanken är att du ska få utmana dig lagom mycket och testa nya aktiviteter. Här kan du läsa om några av våra träningsmoment och övningar.

Kursfakta

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Antagningsvillkor: Grundläggande gymnasiekompetens. Idrottsintresse, ledar/föreningserfarenhet är meriterande.

Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur och specialmaterial.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 – 29 maj 2020

Havskajak med övernattning

Senior Couple Kayaking

För att direkt lära känna varandra och skapa gemenskap mellan deltagarna på utbildningen inleder vi terminen med två dagars kajakpaddling i havet. Vi sover i tält en natt på en kobbe och lagar mat tillsammans på trangiakök.

Lärorik fjällvandring

Walking in line in the mountainUnder hösten gör vi en gemensam fjällvandring där du får träna på olika tekniker att göra upp eld, vi torkar egen mat, och provar tillaga maten i vår Moskelkåta över öppen eld i Murrekan. Du får träna i att bygga skydd och överleva på naturens villkor – vad går att äta och vad går att dricka? Vi testar också våra kunskaper en natt i skogen.

Mountainbike-coachning

Vi lär oss hantera cykeln i olika terränger och övar för att kunna coacha andra i olika moment. Tillsammans passar vi på att utforska den vackra naturen kring skolan. Både teknik, fart och naturupplevelser utlovas!

Vintersport och säkerhet

Alpine SkiingVi lär oss teknik för längdskidor och att behärska skridskor och curling. Här ingår även kunskap om is-vett. Vi är en vecka i fjällen där vi bor en natt i snöka eller tält. Du får träna som fjälledare och orientera dig fram på längdskidor på fjället. Även utförsåkning finns på schemat, och där går vi igenom skidåkningens grunder, övar carving- och lössnöåkning och du får träna på att vara skidlärare.

Grönt kort i klättring

Teenage Girl ClimbingVi kommer att krypa i grottor och fira oss ned för berg – självklart lär vi oss den säkra vägen av kunniga lärare. För att kunna fortsätta vårt klätteräventyr kommer alla på kursen at ta grönt kort i klättring.

Hajk med guideträning

Under tre dagars hajk paddlar vi kanot i sex olika vattendrag i närmiljön, du får även träna guidning, och finslipa ditt ledarskap i olika evenemang som vi ordnar för skolor.

 • Samtalsmetodik

  En viktig del i kursen är coaching, där vi utgår från motiverande samtal, MI, och du lär dig teori och praktik

 • Kost och näringslära

  Hur ska vi äta för att nå resultat och må bra, och hur påverkar olika näringsämnen oss när vi tränar? Vi skaffar oss grundläggande kunskaper och skapar kostupplägg för olika prestationer, idrotter och mål. Vi lär oss också förstå kostens påverkan på vår hälsa och miljö.

 • Anatomi/Fysiologi

  Du får fördjupad kroppskännedom om rörelse och funktion. Vi går igenom allt från hur kroppen fungerar från cell till muskel, till räddningsteknikerna HLR och ABCD, får kunskap i att tejpa och linda en stukad fot, till att lära dig namn och funktioner för kroppens muskler med mera.

 • Träningslära

  Fördjupad kunskap inom konditionsträning och styrketräning, både teori och praktik för att förstå kroppens fysiologi. Testa olika intervall och gör upplägg för olika träningsmål, t ex Göteborgsvarvet. Inom styrketräning lär vi oss bland annat tekniker, maskiner och att arbeta med fria vikter.

 • Massage

  Koppla samman teoretiska kunskaper i muskellära med massage och lär dig massera olika muskler, lösa upp muskelknutor och behandla en ond rygg. Här är kroppen i fokus och du får kunskap om grundgrepp och specialgrepp från klassisk svensk massage

 • Presentationsteknik

  Som ledare är det viktigt att kunna fånga gruppens uppmärksamhet, vara tydlig och nå ut med sitt budskap. Vi lär oss kroppsspråkets betydelse, och övar så att vi blir trygga i vår roll framför gruppen. Du får kunskap om hur du strukturerar upp och gör din föreläsning så intressant som möjligt.

 • Matkreation

  Kostkunskap där du får praktisera teori, uppleva smaker och utveckla kunskaper i köket. Vi lagar mat både inomhus och utomhus. Du får bland annat lära dig torka egen mat och laga god, spännande och bra mat.

 • Turneringar/Event

  Här får du träna ledarskap i större sammanhang, till exempel när vi på kursen ordnar olika turneringar och event för grupper, företag och skolklasser.

Certifiering

Efter avslutad utbildning kan du av Branschrådet för Hälsa bli:

 • Certifierad personlig tränare (PT)
 • Certifierad kostrådgivare
 • Certifierad massör, med en veckas tilläggskurs

Branschradet-for-halsa-logo-LN

Rätt förutsättningar för aktiviteter

Hos oss på Hjälmareds folkhögskola finns naturen runt hörnet med kanoter, zipline, hinderbana och utegym. Här finns skogsstigar och vägar för mountainbike och löpning och vår idrottshall med ett litet gym.

Dessutom samarbetar vi nära med träningsanläggningen Alingsås Hälsostudio där vi har stor del av vår lärarledda undervisning och bra pris för dig som studerande.

Tillval

Du kan välja bland kreativa ämnen som drama, kör, samt bild och hantverk. Det finns även tillval för dig som vill stärka dina kunskaper i matematik och språk. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan. 

Se även vår kurs

Hälsocoach

Hälsa och känsla av sammanhang

Utbildningen för dig som vill coacha, leda och motivera till en hälsosam och hållbar livsstil. Du vill jobba som hälsocoach, personlig tränare, kostrådgivare eller massör.

image_print

Frågor?

Hör gärna av dig till:

Alfridsson

Johanna Alfridsson