Polispreparand

Polispreparand vänder sig till dig som vill bli polis, som är behörig att söka till högskolan och som vill göra ditt yttersta för att förbereda dig väl inför antagningsprocessen och polisyrket.

Utbildningen sträcker sig över en termin och kommer hösten 2019 att vara förlagd till Hjälmared folkhögskola. Under våren 2020 ges kursen på Viskadalens folkhögskola utanför Borås.

3 Polis Trafik 1

Kursfakta

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 termin

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år, ha en gymnasieexamen eller motsvarande och den grundläggande och särskilda behörighet som krävs för att söka till polisprogrammet. Språkkunskaper är meriterande.

Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur. Studieresor och kostnader för övernattning i samband med ledarskapsutbildning ca 2 000 kr.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 – 20 dec 2019

I samarbete med

polisen_logo_imagehoagskolan_boras_logo

Detta får du

 • 130523 skolbilder hjalmared 995 EAPolismyndigheten i Region Väst bidrar med inspirerande föreläsare, studiebesök och figurantövningar som ger dig en god inblick i vad polisyrket innebär och kännedom om polisens arbetsmetoder.
 • En personlig utveckling. Utifrån polisens kompetensprofil för nya poliser kommer du att utmanas och stärkas tillsammans med dina klasskamrater.
 • Fysisk allroundträning med personlig coachning hjälper dig klara fystesterna.
 • Ökad kunskap inom ämnen som juridik, kriminologi, psykologi, samhällskunskap och svenska/kommunikation.
 • Du får handledning och utbildning i ledarskap.
 • Kursintyg efter genomförd utbildning

En genomförd Polisprepandutbildning ger ingen platsgaranti på Polisprogrammet, men stärker chansen att komma in och gör dig mer förberedd att klara programmets olika moment. 

Ämnen

 • Polisbesök

  Yrkesverksamma poliser från t ex IGV, narkotikaspan, instatsstyrkan, utredare förhandlare, förhörsledare, gränspolis.

 • Demokrati och rättssystem

  Rättsprinciper och rättssystem, demokratins grunder, migration/integration, internationella konflikter, terrorism, Sveriges väg från folkhem till välfärdsstat.

 • Fysisk träning

  Coachning och träning i grupp med fokus på uthållighet, styrka och rörlighet utifrån Rekryteringsmyndighetens fystester, inkl simtest. Uthållighetsprov inkl övernattning.

 • Studiebesök

  Vi besöker bl a Polisprogrammet i Borås, polisrytteri, hundförarenhet, sjöpolis, trafikpolis, rättspsykiatri, KRIS och den lokala polisstationen.

 • Polispsykologi

  Ett ämne som gör dig bättre på att förstå andra och dig själv. Stress- och krishantering, personlighetsstörningar, sexualbrott, suicidbedömning mm

 • Kommunikation

  Utveckla din kommunikativa förmåga genom att träna på kroppsspråk, konflikthantering, förhörsteknik, förhandling, retorik och rapport/protokollskrivning.

 • Brott och straff

  Introduktion till kriminologi och juridik; teori om orsaker till brott, påföljdens funktion, juridik kopplad till polisens arbetsuppgifter.

 • Etik och värdegrund

  Reflektera, diskutera och ta ställning i etiska och existentiella frågor du möter som tjänstgörande polis. Normmedvetenhet och kunskap om HBTQ-frågor.

 • Ledarskap

  Träning i ledarskap och förståelse för hur en grupp fungerar och samarbetar effektivt.

 • Problembaserat lärande

  I likhet med polisprogrammet vill vi träna de studerande i att tillämpa sina kunskaper i olika praktiska övningar. Vi avslutar terminen med ett omfattande case där kunskaperna i förhörsteknik, konflikthantering, juridik mm testas.

Figurantövningar, självskydd, träning inför rekryteringsmyndighetens tester och psykologsamtal är moment som också ingår.

Du kan läsa kursplanen här: Polispreparand kursplan (pdf) 

Figurantresan 2013Utbildningen är på heltid vilket innebär ca 30 lektioner i veckan med schemalagd undervisning. Utöver dessa lektioner finns möjlighet att vid terminsstarten välja bland skolans tillvalsämnen.

Tillval

Du kan välja bland kreativa ämnen som drama, kör, samt bild och hantverk. Du kan även välja  behörighetsgivande tillval. Ett populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.

Läs mer om vilka tillval som finns

Övrigt

Här kan du läsa mer om specifika kostnader.

Många av våra studerande är intresserade av att träna på gym och därför har vi ett förmånligt avtal med Hälsostudion, ett förstklassigt gym inne i Alingsås, där du kan träna till ett bra pris om du vill. Föredrar du att träna på skolan så har vi en fullstor idrottshall och en hinderbana med zipline som kan disponeras av våra studerande efter skoltid.

Ansökan

Du är välkommen att söka till Polispreparand om du har fyllt 18 år, har gymnasieexamen eller motsvarande och den grundläggande och särskilda behörighet som krävs för att söka till polisprogrammet. Du kan läsa mer om behörigheterna och andra antagningskrav för att kunna bli polis på polisens hemsida.

När vi fått in din ansökan och bedömt att du är behörig till kursen kallas du på en gruppintervju i slutet av maj. Intervjun leds av en polis och då får du chansen att berätta om dig själv och ställa frågor om utbildningen. Därefter görs urvalet i samråd med polisen och antagningsbesked skickas ut i mitten av juni.

image_print

Frågor?

Hör gärna av dig till:

Jonas Lundberg

Jonas Lundberg