Bibelskola – Kropp och Själ

På Bibelskola – Kropp och Själ får du hjälp att söka dig djupare i den kristna trons källor och livet med Gud. Med ett ben i Bibeln och ett ben i ett modigt utforskande hur det kan levas ut idag. Vi har ett särskilt fokus på hälsa, både för vår kropp som för vår andlighet.

Kanske behöver du ta ett steg tillbaka och reflektera över ditt liv och vad du ska göra framöver. Du kanske vet vad du vill och behöver utrusta dig för tjänst i Guds rike. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan hjälpa varandra att göra allt detta.

Vi lärare har en ekumenisk bredd från olika delar av kyrkan, vi tror på att ha en enhet i fokus på Jesus. Vi vill ha samtal med bredd och respekt för olika tolkningar i hur vi praktiserar vår tro.

HolmgrenSamtidigt som man får göra det tillsammans med bra lärare och en väldigt rolig klass. Det är en sån stor gemenskap som man aldrig har fått uppleva i en klass förut. Det är något alldeles speciellt!Anna

Dela för att hela

Hela människan måste få plats i livet med Gud, och alla behöver vi bli helare. Det gäller även vår skapelse, och våra syskon på andra sidan jorden, vi hör ihop. Vi blir helare, när vi delar liv, bröd, tro med varandra. Vi får verka för att hela klimatet, själen och våra samhällen.

Vår ambition är att du under året skall få bli helare som människa och bli en helare för världen.

Kursfakta

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 termin eller 1 år 

Kurstid:  
8 jan 2019 – 29 maj 2020, 
17 aug 2020 – 28 maj 2021

Antagningsvillkor: Har fyllt 18 år.

Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur ca 1 000 kr. Studiebesök

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Jag kan ärligt säga det bästa året i mitt liv. Fantastiska lärare som låter dig utveckla din kristna tro, på en helt underbar skola, fylld med underbara människor, i den finaste omgivning. Något jag aldrig kommer ångra att jag läste. Daniel

Kursinnehåll

Bibelkunskap

Bibelkunskap innehåller ämnena Gamla testamentet, Nya testamentet samt Text & tro. Vi möter Ordet – både det skrivna ordet och Ordet med stort O, Jesus Kristus. Vi lär oss om det och fördjupar vår relation till det. Vi brottas med och utforskar bibelns texter tillsammans. Vi ser helheten och delarna, samt dyker ner i en bibelbok eller ett bibliskt tema.

Vårt mål är att Ordet ska få uppfylla oss, och bli till handling i våra liv. Det blir också tid för samtal kring hur bibeln kan läsas, samt varför vi ibland tolkar olika och inte håller med varandra – trots att vi läser ur samma bok.

Kyrkans tro och liv

Under denna rubrik samsas flera olika ämnen och infallsvinklar. Hur har den kristna tron utvecklats och vuxit fram (kyrkohistoria, troslära, dogmatik, eskatologi, etik)?

Vad innebär det att vara Jesu lärjunge och efterföljare idag? Hur ska kristna förhålla sig till makt, vapen, pengar, sex och främlingen? I ämnet lärjungaskap samtalar vi inte bara, utan tränar oss praktiskt i olika övningar.

Hur ser den kristna kyrkan ut idag? Varför finns det så många olika kyrkor och samfund? Hur förmedlar vi evangeliet om Jesus till vårt eget samhälle och ut över världen? Vad kan vara mitt eget lilla bidrag i detta stora (församling, samfundskunskap, kommunikation, mission, kallelse)?

Kropp, Själ och Ande

Här ryms ämnen för hela vår människa, ämnen där vi söker möta oss själva, varandra och Gud.

Vi får träna på att ”landa” i vår kropp, som är ett tempel för den helige Ande. Gud själv blev människa och kropp i sin son Jesus Kristus. Vad betyder det för mej och min syn på min egen och andras kroppar? Kroppskännedom med funktionell träning och rörlighet hjälper oss att få en tryggare grund i hela vårt jag, samt en ökad frimodighet och ödmjukhet i mötet med andra.

Bön och andliga övningar, rörelse, själavård, samt samtals- och bönegrupper, återkommer varje vecka.

Resa till Italien

Varje år avslutas bibelskolan med en veckas resa till Italien, där några dagar tillbringas på ett kloster i Bose, strax utanför Turin.

I klostret bor munkar och nunnor, med katolsk, ortodox och protestantisk bakgrund. Vi deltar i böner, arbete, och får möjlighet att möta och samtala med bröderna och systrarna. (Läs mer om klostret på http://www.monasterodibose.it/en/)

Detta är en fantastisk avslutning på bibelkursen, som sätter djupa spår i oss alla.

 

OlofssonAtt få en kristen stark grund är jätteviktigt för mig, och det får jag här.Matilda

Följ oss på facebook

Tillval

Du kan välja bland kreativa ämnen som drama, kör, samt bild och hantverk. Det finns även tillval för dig som vill stärka dina kunskaper i matematik och språk. Ett populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan. 

Läs mer om vilka tillval som finns

Ansökan

Du som är 18 år eller äldre är välkommen att ansöka. Vi vill vara en kurs som rymmer en mångfald av människor med olika bakgrund och erfarenheter. Välkommen till oss oavsett församlingsbakgrund och ålder.

Vi tillämpar löpande antagning vilket innebär att vi tar in allt eftersom ansökningarna kommer in med start i april. Det vi lägger mest vikt vid i din ansökan är ditt personliga brev. För att få en dynamisk grupp tas viss hänsyn till kön och ålder.

image_print

Frågor?

Hör gärna av dig till:

Per Olausson

Per Olausson