Bibelskola

Längtar du efter

  • Att djupare lära känna och utforska ett liv tillsammans med Gud?
  • En tid av fördjupning och studier men utan prestationskrav?
  • Att få stanna till inför vad du vill ska vara viktigt i ditt liv?
  • En tid att i gemenskap med andra be, studera och agera för världen?

Bibelkursen vill ge en fördjupning i kristet liv genom studier i Bibeln, fördjupningslitteratur, praktik samtal och reflektion. Vi vill ge dig som studerande en trygg och öppen miljö att söka svar och växa tillsammans med andra i frimodighet, självkänsla och tro. Att få brottas med andra, dig själv och Gud. Året är en helhet med många delar, där undervisningen är en, gemenskapen och andaktslivet en annan. Du behöver inte kalla dig kristen för att söka.

HolmgrenSamtidigt som man får göra det tillsammans med bra lärare och en väldigt rolig klass.  Det är en sån stor gemenskap som man aldrig har fått uppleva i en klass förut.  Det är något alldeles speciellt!Anna

Kursfakta

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Antagningsvillkor: Har fyllt 18 år.

Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur ca 1 000 kr. Studiebesök

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2019 – 29 maj 2020

OlofssonBibelskola på Hjälmared är liksom Bibel! Det är bibelkunskap och inte massa andra inriktningar på lovsång, ledarskap, församling, utan bara bibeln. Det var det jag ville ha.Josefin

Kursinnehåll

Bibelkunskap

Bibelkunskap innehåller ämnena Gamla testamentet, Nya testamentet samt Text & tro. Vi möter Ordet – både det skrivna ordet och Ordet med stort O, Jesus Kristus. Vi lär oss om det och fördjupar vår relation till det. Vi brottas med och utforskar bibelns texter tillsammans. Vi ser helheten och delarna, samt dyker ner i en bibelbok eller ett bibliskt tema.

Vårt mål är att Ordet ska få uppfylla oss, och bli till handling i våra liv. Det blir också tid för samtal kring hur bibeln kan läsas, samt varför vi ibland tolkar olika och inte håller med varandra – trots att vi läser ur samma bok.

Kristet Liv

Under denna rubrik samsas flera olika ämnen och infallsvinklar. Hur har den kristna tron utvecklats och vuxit fram (kyrkohistoria, troslära, dogmatik, eskatologi, etik)?

Vad innebär det att vara Jesu lärjunge och efterföljare idag? Hur ska kristna förhålla sig till makt, vapen, pengar, sex och främlingen? I ämnet lärjungaskap samtalar vi inte bara, utan tränar oss praktiskt i olika övningar.

Hur ser den kristna kyrkan ut idag? Varför finns det så många olika kyrkor och samfund? Hur förmedlar vi evangeliet om Jesus till vårt eget samhälle och ut över världen? Vad kan vara mitt eget lilla bidrag i detta stora (församling, samfundskunskap, kommunikation, mission, kallelse)?

Kropp, Själ och Ande

Här ryms ämnen för hela vår människa, ämnen där vi söker möta oss själva, varandra och Gud.

Vi får träna på att ”landa” i vår kropp, som är ett tempel för den helige Ande. Gud själv blev människa och kropp i sin son Jesus Kristus. Vad betyder det för mej och min syn på min egen och andras kroppar? Kroppskännedom med funktionell träning och rörlighet hjälper oss att få en tryggare grund i hela vårt jag, samt en ökad frimodighet och ödmjukhet i mötet med andra.

Bön och andliga övningar, rörelse, själavård, samt samtals- och bönegrupper, återkommer varje vecka.

Resa till Italien

Varje år avslutas bibelskolan med en veckas resa till Italien, där några dagar tillbringas på ett kloster i Bose, strax utanför Turin.

I klostret bor munkar och nunnor, med katolsk, ortodox och protestantisk bakgrund. Vi deltar i böner, arbete, och får möjlighet att möta och samtala med bröderna och systrarna. (Läs mer om klostret på http://www.monasterodibose.it/en/)

Detta är en fantastisk avslutning på bibelkursen, som sätter djupa spår i oss alla.

 

OlofssonAtt få en kristen stark grund är jätteviktigt för mig, och det får jag här.Matilda

Följ oss på facebook

Tillval

Du kan välja bland kreativa ämnen som drama, kör, samt bild och hantverk. Det finns även tillval för dig som vill stärka dina kunskaper i matematik och språk. Ett populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan. 

Läs mer om vilka tillval som finns

Ansökan

Du som är 18 år eller äldre är välkommen att ansöka. Vi vill vara en kurs som rymmer en mångfald av människor med olika bakgrund och erfarenheter. Välkommen till oss oavsett församlingsbakgrund och ålder.

Vi tillämpar löpande antagning vilket innebär att vi tar in allt eftersom ansökningarna kommer in med start i april. Det vi lägger mest vikt vid i din ansökan är ditt personliga brev. För att få en dynamisk grupp tas viss hänsyn till kön och ålder.

image_print

Frågor?

Hör gärna av dig till:

Olausson

Per Olausson