- Hjälmared folkhögskola - https://www.hjalmared.se -

Beteendevetarprofil

Allmän kurs med Beteendevetarprofil är för dig som vill arbeta med människor och utveckla din förmåga till ett gott och respektfullt bemötande. Innehållet ger dig en förberedelse för vidare  utbildningar som riktar in sig på att möta människor.

Vill du bli socionom, socialpedagog, psykolog eller liknande, ger profilen en inspirerande inblick och en god grund för vidare studier.

Profilen berör

Undervisningen kompletteras med besök av aktiva yrkesutövare.

Kursfakta

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%, på plats

Längd: 1 år

Antagningsvillkor: Fyllt 18 år och saknar fullständig gymnasiekompetens.

Kostnader: Internat- eller externatavgift. Kurslitteratur. Mer info om kostnader [2]

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: tis 20 aug 2024 – ons 4 juni 2025
Mer info om läsårstider [3]

Mer info om kursen

Ämnen

Beteendevetenskap

Vi arbetar med människans psykosociala utveckling, samspelet mellan människor och livets utmaningar. Vi grundar lärandet i välkända psykologiska teorier som exempelvis det biologiska perspektivet och det kognitiva. Godkänd kurs ger behörighet i Psykologi 1 och 2a.

Gästföreläsare

En del av undervisningen är besök av människor som på olika sätt delar sina livsberättelser och sin erfarenhet av att arbeta med människor.

Svenska

Vi läser modern litteratur, skriver debattartiklar och texter i olika genrer. Vi tränar retorik och skriver vetenskapliga texter inför högskolestudier. Godkänd kurs ger behörighet i Svenska 3 och Svenska som andraspråk 3.

Livsåskådning

Ämnet tar sin utgångspunkt i de livsfrågor som påverkat olika religioner och livsåskådningar. Fokus ligger på etik och moral. Vi jobbar enskilt och i grupp. Godkänd kurs ger behörighet i Religion 2.

Samhällskunskap

Världen omkring oss och hur den påverkar oss står i fokus. Kursen innehåller bland annat nationalekonomi, folkhemmets historia och konflikter i världen. Godkänd kurs ger behörighet i Samhällskunskap 2.

Förutom dessa profilämnen väljer du också bland följande behörighetsgivande tillval:

  • Historia 1
  • Engelska 5-7
  • Matematik 1-4
  • Naturkunskap 1

Profilen läser du under 4 lektionstimmar varje vecka. Dina andra lektioner utgörs av allmänna behörighetsgivande ämnen eller tillvalsämnen. Läs mer om det under Allmän kurs årskurs 3 [4].

Studietakt och schema

Att studera på heltid innebär att ha minst 30 lektioner i veckan. Du har 14 lektioner med obligatoriska ämnen, resten fyller du på med tillval, vissa av dem är behörighetsgivande. Utbildningen ges på plats på Hjälmared, strax söder om Alingsås.


Åk ut i Europa med Erasmus +

Är du nyfiken på hur andra ungdomar runt om i Europa har det? Funderar du på om det som engagerar dig är lika aktuellt i andra länder?

Vi kan vi erbjuda att vara med i utbytesprogrammet Erasmus Plus. Du får möjlighet att resa till en stad ute i Europa, träffa andra ungdomar, uppleva ny kultur och andra livsstilar. Du får tillsammans med några skolkamrater och deltagare från andra länder samtala om samhälle, kultur, framtid och det som engagerar er. Varje resa utgår från något konkret tema som ni formulerar i gruppen, eller som kommer från en grupp ungdomar i en annan stad.

Erasmus Plus är EU:s utbytesprogram för ungdomar. Hjälmared Folkhögskola är ackrediterad partner inom programmet och vi arrangerar utbytesprojekt, dels kommer ungdomar från andra städer hit och dels åker vi ut till andra partners ute i Europa. Hela programmet är finansierat av EU, så resa, mat och logi är redan betalt. Det enda du behöver stå för är dina egna fickpengar.


Omdöme och behörighet

Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. När du avslutar dina studier på Allmän kurs kan du få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet tillsammans med behörighetsintyg ger dig möjlighet att söka till högskola och universitet genom folkhögskolekvoten.

Läs mer om omdöme och behörighet [5]

För mig är det en positiv utveckling att gå på Hjälmared. Man får träffa nya människor och lär sig mycket av varandra. Skolan har fina lärare som är stöttande och peppande, det är roligt att komma till skolan!

Sabrina

Ansökan

Du som har fyllt 18 år är välkommen att ansöka. För placering i rätt årskurs tas särskild hänsyn till tidigare studier och arbetslivserfarenhet. Två år på allmän kurs på folkhögskola eller på gymnasium ger dig behörighet att söka profilen.

Frågor?

Hör gärna av dig till:

Hanna Källberg

Telefon 0322-64 40 02

Mobil 0709-52 18 33

E-post hanna.kallberg@hjalmared.se [6]

Ansök idag

Sista ansökningsdag måndag 6 maj.

Du skickar in din ansökan online via Schoolsoft. Där får du skapa en inloggning, fylla i dina uppgifter, ladda upp nödvändiga dokument och sedan se när du blir antagen.

Kombinationskurser

Du har även möjlighet att kombinera denna kurs med någon av följande kombinationskurser.

Vill du bli en superhjälte?

En eftermiddag i veckan träffar du proffsen som ger dig en grund i brandmannayrkets innehåll.

En annorlunda bibelskola

En bibelskola där ditt vardagsliv är utgångspunkt för sökandet efter Gud.

Mer om Hjälmared

Att studera på Hjälmared

Tillval

Du kan ha möjlighet att lägga till kreativa ämnen som nybörjargitarr, kör, samt bild och hantverk. Ett annat populärt tillvalsämne är hälsa & motion. Tillvalen ligger på eftermiddagarna och väljs när du börjar skolan.

Läs mer om vilka tillval som finns [10]

Internat och Externat

Du kan välja att bo på Hjälmareds internat tillsammans med 80 studerande från alla våra kurser eller att pendla dagligen till skolan. 

Läs mer om Internat och Externat [11]

Styrdokument

Som skola har vi en rad olika policydokument som leder vår verksamhet och är bra för dig som studerar att känna till.

Se våra styrdokument [12]

Gemensamma aktiviteter

Vi har flera aktiviteter som är gemensamt för alla, så som temadagar och friluftsdagar. Det skapar mötesplatser och stärker känslan av att hela skolan är en stor gemenskap.

Läs mer om gemensamma aktiviteter [13]

Kostnader och Studiemedel

All undervisning är kostnadsfri och du kan söka studiemedel från CSN. Du betalar en avgift för material, viss utrustning, mat och boende. Du betalar även för dina egna läroböcker.

Läs mer om Kostnader [2]