Utbytesresa till Portugal

Genom utbytesprogrammet Erasmus+ har en grupp studerande från Hjälmared folkhögskola åkt till Portugal, närmare bestämt staden St Maria da Feira, för att träffa ungdomar från Storbtittanien, Tjeckien och givetvis Portugal.

Projektet syftar till att samla och utvärdera de erfarenheter utbytesprojekt har haft och kan ha för ungdomar i samarbetsorterna Alingsås, Lewisham, London, Prag distrikt 7, och St Maria da Feira som ligger ca 35 km söder om Porto. Tidigt på söndagen den 19 maj åkte sex studerande på Hjälmared folkhögskola samt två lärare. Besöket i Portugal varade till fredag den 24 maj och var första träffen av fyra inom projektet som pågår. I höstas kom samma grupper till Hjälmared för ett utbytesprojekt som handlade om att vara ung i Europa och vad Brexit kan betyda för unga.

— Under veckan Portugal har vi  jobbat med att skapa relationer mellan Sverige och Portugal, men också till Storbritannien och Tjeckien genom att prata om olika ämnen och sammanfatta tidigare träffar vi haft. Som ny inom Erasmus+ har jag bara förra träffen att gå på. Då pratade vi om Brexit och nu pratade vi om Europas framtid, berättar David Hallberg.

— Höjdpunkten var alla människorna man träffade, att få vänner lite utspritt i Europa, att känna känslan av gemenskap och att upptäcka att man är mer lika än man tror, säger Susanna Mattsson.

— Som en gemensam nämnare har vi ökat vår förståelse för vad en EU medborgare och dess identitet innebär, berättar Turin Azad.

En av förmiddagarna fick de träffa borgmästaren i St Maria da Feira, Emidio Sousa. Varje grupp fick göra en enkel intervju med borgmästaren om hur arbetet med ungdomars inflytande i samhället ser ut. Samtidigt fick de även intervjua, Cristina Tenreiro, biträdande borgmästare med ansvar för kultur och ungdomsarbete och som varit drivande i arbetet med utbytesprojekten.

— Vi har träffats i olika grupper för att diskutera, både i stora och små grupper. Vi har fått besöka olika städer för att uppleva deras kultur så att det kommer med i våra samtal. Vi har samtalat om hur vi vill att Europa ska se ut, hur Brexit påverkar oss och hur vi ska gå vidare, berättar Oscar Warnborg.

Under de fem dagar besöket varade har grupperna även kommit ut till några sevärdheter i området. Bland annat besök i staden Aveiro, en heldag i storstaden Porto samt komma ut till stranden där somliga i den svenska gruppen passade på att bada.

Genom ett antal workshops har grupperna samlat tankar och förslag för det fortsatta arbetet som presenterades på sista eftermiddagen där Cristina Tenreiro återigen var med för att höra vad grupperna hade att berätta.

— Det bästa var att få se vardagligt liv ur ett annat perspektiv. Det satte färg på vardagen, allt jag gjorde innan blir inte det samma nu när jag vet att andra gör på ett annat sätt, säger Oscar Warnborg.

— Jag har varit på många platser men aldrig kommit så nära vardagen och personerna. Jag har fått insikten att vi är olika men ändå samma, säger David Hallberg

Veckan avslutades med att se uppstarten av Imaginarius som är den största gatuteaterfestivalen i Portugal. För nittonde året kommer teatersällskap från hela Europa kommer för att visa upp sina föreställningar på gatorna i centrum av St Maria da Feira.

Projektet, som finansieras av Erasmus+ och stiftelsen Eken, fortsätter med träffar i Lewisham i höst, Prag nästa vinter, samt en träff i Alingsås nästa vår. Hjälmared folkhögskola har tillsammans med stiftelsen Eken har planer på ytterligare projekt inom Erasmus+ programmet.

Text och foto: David Larsson Back

image_print